Blog

A cicák jótékony hatása testi-lelki egészségünkre

2022. szeptember 15.

Amikor eljön az idő, hogy házikedvencet válasszunk, számos lehetőségünk van. Akik szőrös barátot szeretnének otthonukba, ám mozgalmas életük van, legtöbbször a cicákhoz fordulnak társaságért.

Talán ennek a hőn szeretett állatnak a függetlensége az, ami hagyományosan házi kedvenccé tette a cicákat; nincs ahhoz fogható érzés, amikor az ember hazaér és megsimogathatja a cicáit.

A meleg ölelés és dorombolás mögött egy állat áll, aki javítja a mentális egészséget a stressz csökkentésével, társaságot kínál, elűzi a fájdalmat, és terápiás állatként is szolgál.

De miért vannak ránk a cicák ennyire pozitív hatással? És mit tehetünk, ha saját otthonunkban nincs lehetőség, hogy állandó lakótársunk legyen egy macska személyében? Cikkünkben erre adunk választ.

Miért hatnak ránk pozitívan a cicák?

Akár egy bújós cicával van dolgod, akár egy csendes, introvertált macskával, aki szereti a saját terét, rengeteg pozitív érzést és változást tapasztalhatsz meg az életedben, ha macskák vesznek körül.

Összegyűjtöttünk néhány kevésbé közismert tudományos tényt, amelyek bizonyítják, hogy a macskák valójában milyen elképesztő teremtmények!

1. A cicák csökkentik a szívbetegségek kockázatát 

Tanulmányok kimutatták, hogy a cicák közelsége enyhíti a stresszt, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A velük töltött idő körülbelül 30 százalékkal csökkentheti a különféle szívbetegségek, a stroke előfordulásának lehetőségét.

2. Dorombolásuk segíti a csontok, inak és izmok gyógyulását

A macskák dorombolása a világ egyik legmegnyugtatóbb hangja. Bár ez a hang minden bizonnyal azt jelenti, hogy macskád boldog és kényelmesen érzi magát, a hangot régóta összefüggésbe hozták az emberi csontok és izmok terápiás gyógyító képességével.

A macska dorombolása 20-140 Hz-es rezgéseket kelt, és tanulmányok kimutatták, hogy a 18-35 Hz-es tartományban lévő frekvenciák pozitív hatással vannak az ízületek mozgékonyságára sérülések után.

 

Terápia cicákkal

3. Csökkentik a stresszt és a szorongást

Ha egy macska van körülötted, olyan nyugtató változásokat tapasztalhatsz a szervezetedben, amelyek csökkentik a stresszt és a szorongást. Egy egyszerű simogatás általában elég ahhoz, hogy Te és cicád is boldogabb legyen.

4. Pozitív hatással vannak az emberi kapcsolatokra

A macskák olyan lények, akikről gondoskodunk, viszonzásképpen pedig ők is törődnek velünk (még ha karakterük miatt ezt nem is látjuk mindig 😊). Azok az emberek, akik érzelmileg belefektetnek ebbe az állat és ember közötti kötődésbe, az ember-ember közötti kapcsolataik javulását és formálódását is láthatják.

Kutatások kimutatták, hogy a macskatulajdonosok szociálisan érzékenyebbek, jobban bíznak másokban.

Ha valaki – legyen az ember vagy állat – jó érzést kelt bennünk, az fejleszti a másokkal szembeni kedvességre és nagylelkűségre való képességünket.

Ráadásul a cicák egyfajta szociális ‘katalizátor’ szerepét is betöltik – beszélgetéseket indítanak, közös témákat adnak.

5. Segítenek az allergia megelőzésében

Gyakran hallunk arról, hogy a macskaszőr az egyik leggyakoribb allergén. Viszont ha a gyermeket élete első néhány évében cicák veszik körül, nagyobb valószínűséggel alakul kinála olyan immunrendszer, amely nemcsak a macskák által kiváltott allergiák, de más típusú allergének ellen is küzd.

A macskák nagyszerű terápiás állatok, a lélek gyógyítói

A macskák lelki és fizikai egészségünk szempontjából is nagyon fontosak. Mivel a macskák képesek megnyugtatni minket, csökkenteni a stresszszintünket és társaságot kínálnak, nagyszerű terápiás állatok a legkülönfélébb területeken.

Számos környezetben találkozhatunk terápiás állatokkal – iskolákban, kórházakban és szenvedélybeteg-központokban.

A lovak népszerűek a szenvedélybetegek körében, mint terápiás állatok, mivel szükségük van a bizalomra és a kötődésre. A kutyák népszerű terápiás állatok a PTSD-ben (poszttraumás stressz szindrómában) szenvedő katonák körében – hasonló nyugtató hatást fejtenek ki, mint a macskák gazdáikra.

Azok, akik demenciában szenvednek, szexuális zaklatást éltek át, vagy akár azok, akik rohamokban szenvednek, érzelmi és fizikai szinten egyaránt keresik és értékelik a terápiás állatokat.

Noha a macska nem helyettesíti a gyógyszert vagy a terápiát, tagadhatatlan a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatása.

 

A macskák nyugtató hatása

A macskák szerető és ragaszkodó állatok – annak ellenére, hogy távolságtartó és önfejű jószágok hírében állnak.

Bár minden macska más, szeretjük és ünnepeljük egyedi személyiségüket és sajátosságaikat.

Talán kevesen tudják, hogy a macskák azzal segítik leginkább mentális egészségünket, hogy önmagukat adják. Az a képességük, hogy csökkentik a stresszt, társaságot kínálnak, dorombolással gyógyítanak, és terápiás állatként is csupa jót tesznek, kiemelkedő teremtményekké teszi őket a mentális egészség terén.

Arról nem is beszélve, hogy más kisállatokhoz hasonlóan elfogadóak, nyíltan ragaszkodnak az emberekhez, következetesek, őszinték és hűségesek. Csupa olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyre az embernek szüksége van, hogy értékelve és szeretve érezze magát.

Záró gondolatok

Ha legközelebb cicád hozzád dörgölőzik, simogasd meg őt szeretettel, és köszönd meg neki, hogy hozzájárult mentális egészséged pozitív megőrzéséhez.

Ha otthon nincs cicád és nincs lehetőséged macskatulajdonossá válni, szeretettel várunk a Cat Museum Budapest-ben, ahol kedvedre ölelgetheted ezeket a csodálatos teremtményeket!