Blog

Halloweeni érdekességek – Hogyan töltsd ezt a különleges napot?

2022. október 21.

Ahogy a levelek élénk őszi árnyalatúvá válnak, a hőmérséklet csökken és előkerülnek a pulcsik és a kabátok, ideje kirakni a tornácot sütőtökkel és nekilátni a faragáshoz. Az október 31-én ünnepelt Halloween már nagyon közel van. Jöhetnek a jelmezek, a ’kísérteties’ csemegék, a ’Csokit vagy csalunk’ édességgyűjtés.

A Halloween-t október 31-én ünnepeljük, és bár angolszász ünnepről van szó, az utóbbi években nálunk is egyre inkább teret nyer. Kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek különböző ünnepségeken. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mi a Halloween eredete, rengeteg Halloween-i érdekességet fogunk sorra venni és abban is segítünk, hogyan töltsd ezt a klassz napot.

Cica a Cat Museum Budapestben

A Halloween eredete

Az ünnepek közepette elgondolkodtál-e valaha a Halloween eredetén és történetén, például, hogy milyen jelentést hordoz, illetve hogy pogány vagy keresztény ünnepről van-e szó? A válasz elég összetett.

Éppen ezért itt az ideje, hogy elmerüljünk az ünnep történetében, mókás tényeiben és a legnépszerűbb hagyományaiban.

Mit jelent a Halloween szó?

A jelenlegi angol Halloween szó a középkori kereszténységre vezethető vissza.

A ’hallow’ szó óangol szóból származik, jelentése szent. Akkoriban az általunk mindenszentekként ismert keresztény ünnepet angolul All Hallows’ Day-nek hívták (mai elnevezése All Saints’ Day), az azt megelőző estét pedig All Hallows’ Eve-nek (mindenszentek estéje). Ekkor tartottak esti misét. Ez a háromszavas név – All Hallow’s Eve – végül Halloweenre rövidült.

Csokit vagy csalunk játék Halloween-kor

Miért október 31-én ünnepeljük a Halloween-t?

Az ősi kelta Samhain fesztivál november 1-re esett, ám az ünnepség már előző este elkezdődött. Ez tekinthető számos Halloween-i hagyományunk legkorábbi ismert gyökerének. Ez az év sarkalatos időszaka volt, hiszen az évszakok változtak, az emberek pedig úgy hitték, hogy a határ e világ és a túlvilág között különösen vékony lett, lehetővé téve számukra, hogy kapcsolatba lépjenek a halottakkal.

A keresztény halloween október 31-i dátumához vezető út egy kicsit összetettebb.

IV. Bonifác pápa a 7. század elején vezette be Mindenszentek napját, amikor a római Panteont a szenteknek ajánlotta, de ez a nap május 13-a volt.

A következő században III. Gergely pápa november 1-jére változtatta a napot, amikor a Szent Péter-bazilika egyik kápolnáját a szenteknek ajánlotta fel. Még egy évszázaddal később IV. Gergely pápa hozzáadta a Mindenszentek napját a keresztény naptárhoz, kiterjesztve az ünneplést Rómán túlra is.

Október 31-én Mindenszentek napjával eljött Mindenszentek estéje. Talán ezzel a vallási ünneppel próbálták ellensúlyozni a pogány fesztivált.

A Halloween-i szokások története

A korai pogány Samhain ünnep sok rituális szertartást foglalt magában a szellemekhez való kapcsolódás érdekében, mivel a kelták többistenhívőek voltak. Bár nem sok részlet ismeretes ezekről az ünnepekről, sokan úgy vélik, hogy a kelták jelmezben ünnepeltek, így rejtőzködve a szellemek elől. Különleges lakomákat rendeztek és lámpásokat készítettek tökök kivájásával.

Az idő múlásával, ahogy a kereszténység jobban átitatta ezt a napot, az ünnep pogány felhangja csökkent, az alaphagyományok viszont minden évben a popkultúra részei maradtak; egyszerűen fejlődtek és modernizálódtak.

Halloween-i érdekességek

Most pedig lássunk néhány érdekességeket a Halloween-nel kapcsolatban!

1. Németországban az a hagyomány, hogy az emberek Halloween éjszakáján elrejtik késeiket.

A cél az, hogy a visszatérő szellemek ne sérüljenek meg.

2. Az emberek eredetileg fehérrépát faragtak tök helyett.

3. Megvan az oka annak, hogy a fekete és a narancs a Halloween színei.

A narancssárga az őszi betakarítást jelzi, míg a fekete a sötétség szimbóluma, és arra emlékeztet, hogy a Halloween egykor az élet és a halál közötti határvonalat jelző ünnep volt.

4. A sütőtök a gyümölcsök közé sorolható, nem a zöldségek közé.

Faragott tök

5. Az ír bevándorlók vitték el a Halloweent az Egyesült Államokba.

Az 1800-as évek közepén rengeteg ír bevándorló menekült a burgonyaéhség elől az Egyesült Államokba, és vitte magával a Halloween hagyományát.

6. A ’Csokit vagy csalunk’ hagyománya a középkor óta létezik.

Halloween éjszakáján a gyerekek ezzel a mondással járnak körbe és kopogtatnak be a házakba. Ha a házigazdák nem adnak valamilyen édességet a gyerekeknek, azok valamilyen csínyt követnek majd el velük szemben.

Ezt egy középkori angol hagyomány ihlette, amelynek során a gyerekek házról házra jártak halottak napján, és ételért cserébe imádkoztak a lakók elhunyt szeretteiért.

Egy másik hagyomány szerint pedig a középkorban az emberek szellemnek és démonnak öltöztek be, és házról házra jártak dalokat és színdarabok jeleneteit előadni ételért és italért cserébe.

7. Fösvény Jack ihlette a töklámpásokat

A töklámpások angol neve Jack-o-lantern. Ezt pedig Fösvény Jack vagyis Stingy Jack ’inspirálta’.

„Fösvény Jack” egy részeges, nyomorúságos ember volt, aki háromszor csalta meg a halált, és minden alkalommal rászedte az ördögöt, aki így nem tudta elvinni a lelkét. Amikor Jack végül meghalt, nem engedték be a mennybe, és az ördög kitiltotta a pokolból. Ehelyett Jack kénytelen az örökkévalóságon át a Földön vándorolni, és egy parázzsal megvilágított tököt használ, hogy megvilágítsa az utat.

8. A fekete cicákat ’hamisan vádolják’.

A fekete macskákat méltatlanul társítják a balszerencsével.

Ez a rossz hírnév egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor az emberek az ördög jelének tekintették őket. Több száz évvel később a fekete macskák félelem és megvetés tárgyává váltak, miután boszorkányokkal és fekete mágiával hozták kapcsolatba őket.

Fekete cica Halloween-kor

9. A Halloween már nem csak a gyerekeké.

Valaha a Halloween a gyerekekről szólt, és bár ez még mindig igaz, a felnőttek részvétele évről évre nő, a jelmezekre fordított kiadásokkal együtt.

10. A Google-ben legtöbbet keresett Halloween-i jelmez a boszorkány jelmez.

A klasszikus Halloween jelmezek soha nem mennek ki a divatból. Íme a legnépszerűbb Halloween-jelmezek 2022-ben (sorrendben) a Google szerint:

 • Boszorkány
 • Pókember
 • Dinoszaurusz
 • Stranger things
 • Tündér
 • Kalóz
 • Nyúl
 • Pompomlány
 • Cowboy
 • Harley Quinn
 • Bohóc

Hogyan töltsd a Halloween-t?

Ma már Magyarországon is rengeteg program várja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt!

Gyere el hozzánk és tölts el néhány kellemes órát a Cat Museum-ban, Budapest szívében! Gyönyörű cicák és szórakoztató programok várnak!

Október 30-án halloweeni napot tartunk, 10:00-13:00, illetve 14:30-19:00 között a gyerekeket arcfestéssel várjuk.

Ha szeretnél egy csinos kis halloweeni sminket, előzetesen jelezd nekünk a catmuseum.budapest@gmail.com-ra, és küldjük is a foglalható időpontokat! 😊

Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel!