Blog

Macskabiztos karácsonyfa – Biztonságos ünnep a cicáknak

2022. december 20.

Ünnepek idején a barátok és a család gyakran összegyűlik otthonunkban. Ilyenkor könnyű figyelmen kívül hagyni a velünk élő cicák egészségét és biztonságát fenyegető potenciális veszélyeket. Annak érdekében, hogy elkerülj bármilyen kisebb vagy nagyobb balesetet, fontos, hogy felismerd ezeket a rejtett ‘fenyegetéseket’. Egy macskabiztos karácsonyfa pedig kulcsfontosságú.

A karácsonyfán lévő díszek iránt érzett kísértésektől a látogatók okozta stresszen át a karácsony sok veszélyt jelenthet kíváncsi macskád számára. A Cat Museum ebben szeretne Neked segíteni. Íme tippjeink, hogyan tudhatod kis barátodat biztonságban az ünnepi időszakban, s hogyan lehet részed igazi cicás karácsonyban.

Macskák és a karácsonyfák

Akár valódi, akár műfenyőről van szó, a karácsonyfák veszélyt jelenthetnek a cicák számára.

Természetesen a macskák mindenre kíváncsiak, ami fényes és csillogó, így nagyon valószínű, hogy a cicád fel akar majd mászni a nappali sarkában lévő fára. Szeretnénk adni Neked néhány tanácsot, aminek segítségével megóvhatod őt a bajtól.

Lehet élő fenyőm, ha cicám van? 

Van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venned, ha élő fenyőt szeretnél karácsonyra:

  • az egyes fenyőfák által termelt olajok enyhén mérgezőek lehetnek, így irritálhatják a cicák száját és gyomrát
  • légy óvatos, ha műtrágyát vagy növényi tápanyagkeveréket használsz a cserepes fa miatt – sok ezek közül mérgező a macskákra nézve
  • van egy kis kockázata annak, hogy az éles fenyőtűk lenyelés esetén károsíthatják a macska pocakját

Cica a karácsonyfa alatt

Hogyan lehet macskabiztos a karácsonyfád?

Egy macskabiztos karácsonyfa felállítása nem könnyű feladat, sokszor a rutinos gazdiknak is fejtörést okoz a dolog. Lássunk ezzel kapcsolatban néhány dolgot, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

Kerüld a girlandokat 

A girlandok és más függő fadíszek ugyanúgy nézhetnek ki, mint a macskajátékok. A cicád lenyelheti őket, vagy akár el is törheti az üvegdíszeket, ami sérülést okozhat. A girland különösen súlyos betegségeket okozhat. Ha a cica lenyeli annak egy darabját, elzáródást okozhat a gyomorban és a belekben, és bizonyos esetekben sajnos végzetes is lehet.

Biztonságos dekorációk 

Rögzítsd a karácsonyi díszeket a fához a lehető legszorosabban, hogy cicád ne üsse le őket egy szemtelen mancscsapással!

Szerezz be egy nehéz és stabil fenyőtartót 

Fektess be egy jó minőségű, nehéz fenyőtartóba, ezzel megakadályozhatod, hogy a karácsonyfa felboruljon.  A lényeg, hogy mindenképpen rögzítve legyen – ha a cicád úgy döntene, hogy felmászik rá, ne boruljon el.

Tedd minél magasabbra a karácsonyfa díszeket 

Úgy díszítsd fel a fát, hogy azok minél távolabb essenek a játékos mancsoktól – ez segíthet megakadályozni, hogy macskád felmásszon a karácsonyfára.

Ne helyezz el számára csábító ajándékot a fa alatt. Ha különösen játékos és kíváncsi cicád van, gondoskodj arról, hogy rengeteg szórakozási és játéklehetőséget kínálsz neki a fától és a díszektől távol.

Fények

A karácsonyi fények valódi veszélyt jelenthetnek a macskákra, ha úgy döntenek, hogy megrágják az elektromos vezetékeket.

Mindig kapcsold le a villanyt a hálózatról, ha nem vagy éppen a közelben és nem tudod a cicát felügyelni.

A gyertyák is bajt okozhatnak 

Mint általában, a gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, mivel a macskák egy farokmozdulattal felboríthatják őket, vagy megégethetik magukat. Ehelyett használj elemes gyertyát.

Macska játszik a karácsonyfán lévő dísszel

Cicás karácsony – A macskák stresszesek lehetnek az ünnepek alatt

A sok látogatóval, állandó jövés-menéssel és új illatokkal a karácsony az év stresszes időszaka sok macska számára, különösen, ha alapból a kevésbé nyugodt típusok közé tartoznak.

Ebben az időszakban érdemes kerülni a következőket:

  • túlzott tisztítás és bútorok mozgatása
  • ha lehet, ne engedjünk be gyakran más állatokat a lakásba ebben az időszakban. Ha más állatok is tartózkodnak otthonodban, tartsd őket vagy a cicádat külön helyiségben, az utóbbi esetben a cicát ne felejtsd el ellátni mindennel, amire szüksége lehet. Gondoskodj róla, hogy van elég vize, étele, és rendben van az alomtálcája.

 

A következők segíthetnek, hogy karácsony idején enyhítsd macskád stresszét:

  • alakíts ki számára búvóhelyeket
  • az alomtálcát egy békés helyen helyezd el
  • biztosíts neki folyamatos vízellátást
  • használj olyan sprayt, amely megnyugtató feromonokat bocsát ki
  • ha vendégségbe mentek, vigyél neki ismerős tárgyakat, például takarót vagy játékokat, ez segít majd, hogy nyugodt maradjon

Cicák és a karácsonyi menü 

Mindannyian szeretjük a család többi tagjával együtt kedvenceinket is bevenni az ünnepi étkezésbe, de próbáld meg szem előtt tartani, hogy a hirtelen étrend-módosítások valószínűleg nem a legjobb hatást váltják ki.

A hányás és a hasmenés gyakori egészségügyi problémák, amelyekkel az állatorvosok minden ünnepi időszakban, különösen karácsony és újév között találkoznak. Ha különleges finomsággal szeretnéd etetni cicádat, csak kis mennyiségű sovány húst adj neki.

Ha sok zsírt tartalmazó ételmaradékkal eteted, a macska hasnyálmirigye túlterheltté válik és begyulladhat. Ezt a súlyos állapotot hasnyálmirigy-gyulladásnak nevezik, és általában intenzív orvosi kezelést igényel.

Mindenképpen győződj meg arról, hogy a sült elkészítésekor használt zsinór vagy csomagolóanyag biztonságosan egy lezárt szemetesbe kerül. A legtöbb macska nem tud ellenállni annak, hogy ezeket a jó ízű tárgyakat kiássa a szemétből és megegye, viszont ezek bélelzáródást okozhatnak.

Az ünnepi sürgés-forgásban célszerű távol tartani kedvenceinket a konyhától. Az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy a lábunk alá kerüljenek, és valamilyen módon megsérüljenek.

Néhány egyszerű irányelvet betartva biztonságosan és egészségesen ünnepelheted a karácsonyt macskáddal, és hálát adhatsz azért a társaságért, amelyet négylábú családtagod ad.