Blog

Mivel etessem a cicámat?

2023. február 1.

Gyakori kérdés, amit macskatulajdonosok feltesznek magukban, hogy ‘mivel etessem a cicámat’?

A macskák valódi ragadozók, ami azt jelenti, hogy a zsákmányállatok fogyasztásán alapuló étrend által biztosított tápanyagoktól függenek.

Ez azt jelenti, hogy nem lehetnek egészségesek az ilyen étrendben szereplő speciális táplálék-összetevők nélkül.

Alap cicaetetési útmutató

Az alábbi információk általános tanácsok, viszont minden macska egyedi, ezért érdemes állatorvostól tanácsot kérni cicád étrendjével kapcsolatban. Ez különösen igaz, ha macskádnak speciális étrendi szükségletei vannak akár fajtájából adódóan, vagy netán valamilyen betegség miatt.

A cicák étrendjének alapja egy kiváló minőségű, kiegyensúlyozott prémium kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledel legyen, amely megfelel az életszakaszának és egészségi állapotának.

Érdemes figyelni a nedves és száraz eledel egyensúlyára. Soha ne adj kölyökkutya- vagy kutyaeledelt macskádnak, mert hiányos lesz taurinból, egy olyan esszenciális fehérjéből, amelyhez a macskák csak a számukra kialakított táplálékkal juthatnak hozzá.

Rendszeresen biztosítani kell tehát nedves eledelt a cicáknak, mivel ez segít a megfelelő vízbevitel biztosításában és hozzájárulhat a húgyutak egészségének megőrzéséhez.

Mivel etessem a cicámat

Mennyi eledelre van szüksége cicádnak?

A szükséges táplálék mennyisége a macska méretétől, korától és aktivitási szintjétől függ, de ügyelnünk arra, hogy ne etessük túl a cicát, illetve ne adjunk neki kevesebbet, mint amennyire szüksége lenne.

Az állatorvos a cica testállapotának felmérése után tanácsot tud adni ebben.

A felnőtt macskák hajlamosak több kisebb étkezést beiktatni a nap/éjszaka folyamán – így imitálva azt, amikor vadásznak, ha vadon élnek.

Ideális esetben naponta legalább 4-5 alkalommal kellene enniük, mert ha kisebb adagot fogyasztanak gyakrabban, az a húgyutak egészségének javulását eredményezi. Ráadásul ez összhangban áll a természetes táplálkozási szokásaikkal.

Amikor elhangzik a kérdés, hogy mivel etessem a cicámat, annak módját is érdemes körbejárni.

Néha hagyni kell cicáinkat, hogy erőfeszítést tegyenek az étkezésük előtt és saját maguk találják meg a táplálékot. Erre akkor is van lehetőség, ha benti cicánk van. Például rejtvényetetőket használhatsz vagy változtathatod a helyet, ahol általában megkapják a finom falatokat

Így az etetési idő hosszabb ideig tart, ráadásul érdekesebbé és szórakoztatóbbá válik, ez pedig növeli a cicák aktivitását és segíthet megelőzni az elhízást.

Nagyon fontos, hogy a cicák előtt mindig legyen tiszta, friss ivóvíz.

Mivel etessem a cicámat: kapjon-e csontot a macska?

A csontok és a nyers húsok nem ajánlottak, mivel kitörhetik a fogakat, székrekedést és belső elzáródást okozhatnak, a nyers csontok pedig olyan baktériumokat is hordoznak, amelyek állatokat és embereket is megbetegíthetnek.

Speciális rágókák már elérhetők cicák számára is. Ez nem csak szórakozás számukra, de a fogak tisztításában is segítenek.

Cica etetés előtt

Mivel etessem a cicámat? Érdemes halat adnom neki?

A halak, például a tonhalkonzervek és a lazackonzervek alkalmanként kínálhatók csemegeként, viszont fontos a változatosság, hiszen ha cicánk csak halat eszik, az nem teljes értékű étrend.

Alkalmanként főtt hús, például főtt csirke is kínálható, de ügyelj arra, hogy ne legyen benne főtt csont, hagyma/hagymaszósz.

Mint fentebb említettük, a nyers hús és csontok olyan baktériumokat hordoznak, amelyek állatokat és embereket is megbetegíthetnek, ezért nem ajánlott, hogy cicádat vele kínáld.

Fontos megjegyezni, hogy a macskák húsevők és nem rendelkeznek olyan speciális enzimekkel és testfolyamatokkal, melyek más állatokban jelen vannak a növényi élelmiszerek megemésztéséhez. Vagyis nem tudják ugyanúgy hasznosítani a növényi alapú élelmiszereket, mint a kutyák és sok más állat.

A macskák időnként füvet esznek, amely növényi anyagok és mikroelemek forrása lehet. Viszont figyelj arra, hogy cicád ne egyen mérgező vagy vegyszerrel kezelt növényeket.

Mérgező élelmiszerek 

Soha ne etesd a cicádat a következőkkel (a lista nem teljes):

 • hagyma, hagymapor, fokhagyma
 • csokoládé, kávé vagy koffeintermékek
 • penészes vagy romlott ételek
 • avokádó
 • kenyérfélék
 • szőlő, mazsola
 • ribizli
 • diófélék
 • gyümölcsmagok
 • kukoricacsutka
 • paradicsom
 • gomba
 • zsíros ételek
 • durvára vágott zöldségek.

Reméljük, hogy cikkünkből sok hasznos információt tudtál meg cicád etetésével kapcsolatban!

Ha egy kics macska-szeretetre vágysz, mindenképpen látogass el a Cat Museum Budapest-be. Jegyeket itt tudsz foglalni.

Ha pedig minél több információt szeretnél megtudni a cicákkal kapcsolatban, gyere el a Cat Museum és a Purina előadássorozatának eseményeire. Az előadásokról több információt Facebook oldalunkon találsz. Várunk szeretettel!