Blog

Tippek, hogy cicád egészséges és boldog legyen

2022. szeptember 27.

Kisállattulajdonosként a legjobbat akarjuk szőrös családtagunknak.

Ha valaha örökbefogadtál egy kisállatot, tudod, hogy ez az egyik legjobb élmény a világon. Nem csak neked, de a cicádnak is. Ha új cicát szeretnél otthonodba fogadni, minden bizonnyal azt szeretnéd, hogy új legjobb barátod a lehető leghosszabb ideig veled maradjon.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segít, hogy macskád egészségesen és boldogan nőhessen fel. Mai cikkünkben ezt szeretnénk veled megosztani.

Tippek, hogyan lesz cicád mindig boldog és egészséges

1.Rendszeresen ápold a cicák szőrét

Akár rövid, akár hosszú szőrű cicád van, annak rendszeres fésülése nagyon fontos. Egyrészt ez segít eltávolítani az elhalt szőrt, így nem fogja azt lenyelni tisztálkodás közben.

Ráadásul ezáltal könnyen és hamar észreveheted, ha testén valamilyen elváltozások lennének: csomók, dudorok vagy fájdalmasabb foltok. Ilyenkor irány az állatorvos, aki ezt rögtön ki tudja vizsgálni.

2.Ne etesd a cicádat túl sok száraztáppal

A kutyákkal ellentétben a macskák még rövid ideig sem lehetnek vegetáriánusok.

Diétájuk alapjaként a húsra támaszkodnak, és a nap fő étkezése mindig hús legyen.

Ha a cicákat kizárólag szárazeledellel etetik, akkor túl sok szénhidrátot fogyasztanak, ami nagy mennyiségben káros lehet a szervezetük számára.

3.Nagyon fontos a rendszeres egészségügyi ellenőrzés

A macskák annyira független lények, hogy sokan hajlamosak azt gondolni, elég a rendszeres etetésre figyelni.

Viszont a macskáknak is szüksége van állatorvosi ellátásra a legkülönbözőbb életszakaszokban – ezzel nem csak meghosszabbíthatjuk életüket, de akár meg is menthetjük olyan betegség esetén, amik sokáig rejtőzködnek előttünk.

A macskák gyakran elfedik a betegségek jeleit, és még a benti macskák esetében is rendszeres egészségügyi vizsgálatra van szükség.

Ha évente egyszer vagy kétszer az állatorvos tetőtől talpig (vagyis orrától a farkáig 😊) megvizsgálja cicánkat, azonnal észreveszi majd a különféle betegségekre utaló elváltozásokat.

Ha bármilyen problémát észlelsz, a korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a macska hosszútávú jóllétének megőrzéséhez.

Cica állatorvosi ellenőrzése

Ezek a tünetek jelezhetnek bajt

Életkorától függetlenül, ha kedvenceden valamilyen betegség jelét észleled, mint például az alábbiakban felsoroltak, a lehető leghamarabb vidd el az állatorvoshoz:

  • Köhögés, tüsszögés, orrfolyás
  • Nagyobb vagy csökkent mértékű evés, ivás, vizeletürítés, székletürítés
  • Gyakori hányás
  • Túlzásba vitt tisztálkodás
  • Az aktivitás növekedése vagy csökkenése
  • Kopasz foltok
  • Fogyás
  • Az alom elkerülése

4.Rendben vannak a vakcinák?

Csábító lehet, hogy ne oltassuk be a cicákat, főleg, amikor kizárólag benti macskáról van szó. Viszont a cicavakcinák ugyanolyan fontosak benti macskáink számára, mint a nagyvilágot felfedező kinti macskáknál.

A vakcinák segítenek megvédeni a cicákat a vírusok és baktériumok által okozott fertőző betegségektől. Általuk a macskák egész életükben védelemben részesülhetnek.

Még a teljesen zárt térben élő macskák is rendszeres védőoltást igényelnek, mivel számos esetben ki lehetnek téve betegségeknek (például utazáskor, más macskákkal való interakció során, abban az esetben, ha új cica érkezik az otthonba, de akár a ruházaton átvitt vírusok is veszélyesek lehetnek rájuk).

Többek között ezért is nagyon fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat. Ő az, aki felméri macskád egyéni szükségleteit, pontosan vezeti, mely vakcinák szükségesek, és milyen gyakran kell beadni őket, hogy a legjobb védelmet nyújtsák cicád számára.

Az, hogy a macskának milyen védőoltásokra van szüksége, az egészségi állapotától, életkorától, életmódjától is függ.

5.Nagyon fontos a rendszeres féreghajtás és bolhaírtás

Miért fontos a féreghajtás a cicáknál?

Senki sem akarja, hogy bújós kisállatában – aki sokszor gazdijával együtt alszik – férgek legyenek.

A macska féregtelenítése azért különösen fontos, mert a fertőzés negatív hatással lehet a cica egészségére. A férgek ugyanis akár életveszélyesek is lehetnek.

Vérszegénység léphet fel, vagy kisállatunk súlyosan kiszáradhat hányás és hasmenés miatt.

Ráadásul a férgek mennyisége miatt bélelzáródás léphet fel, ami végzetes állapotot okozhat.

Ezért fontos a bolhaírtás

A bolhák a macskák leggyakoribb külső parazitája.

A macskabolhák körülbelül 2 mm hosszúak és vörösesbarna színűek, pengeszerű testük ideális a szőrbe bújáshoz, és inkább ugrálnak, mint másznak. A kifejlett bolhák 7-14 napig élnek a cicákon, a nőstények pedig leugranak, hogy naponta akár 50 tojást is lerakjanak a szőnyegekre és a puha bútorokra (beleértve a macskák ágyát is).

Amikor a lárvák bebábozódnak, akár egy évig is nyugalmi állapotban maradhatnak. Rezgések (pl. lépések) felébreszthetik őket. Mivel vonzódnak a meleghez és a szén-dioxidhoz, amikor előbújnak, pillanatokon belül a macskára ugrálhatnak, hogy folytathassák életmódjukat.

A szőnyegekkel ellátott, központi fűtésű otthonok ideális – meleg és párás – körülményeket biztosítanak a bolhák egész évben történő kifejlődéséhez.

Ha nem kezelik, a bolhák fájdalmas kiütéseket okozhatnak a macskáknál, de a következmények a cicák számára sokkal súlyosabbak, akár végzetesek is lehetnek.

6.A cica legyen mikrochippel ellátva

Mikrochippel ellátott cica

Akár most vásároltál egy kiscicát vagy fogadtál örökbe egy idősebb macskát, mikrochippel való ellátásuknak a lista élén kell lennie, amikor a teendőkről van szó.

A microchip segít, hogy azonosítsák és visszaadják a cicádat, ha elveszne vagy ellopnák.

A mikrochipek biztonságosak, könnyen beültethetők és hatékonyak. A nyakörvekkel és az azonosító címkékkel ellentétben a mikrochipek nem válnak le, és nem teszik ki macskádat sérülésveszélynek.

A chip beültetése gyors és fájdalommentes – valójában nem fájdalmasabb, mint egy injekció beadása.

Nincs szükség „gyógyulásra” az eljárás után, nem okoz kellemetlenséget vagy fájdalmat a macskádnak – sőt, valószínűleg nem is fogja tudni, hogy ott van.

7.Ivartalanítsd a cicádat

Körülbelül 4 hónapos koruktól érik el a cicák az ivarérettséget.

A legtöbb embernek nincs ideje vagy lehetősége több cicával foglalkozni és eltartani őket. Ezért is nagyon fontos a cicák ivartalanítása.

A macska ivartalanítása nemcsak megakadályozza a nem kívánt terhesség kialakulását, hanem megfékezi a nemi érettséggel összefüggő nem kívánt viselkedési mintákat is, és csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

A nőstény macska ivartalanítása segít megelőzni a méhfertőzéseket, a méhrákot és a mellrákot. A hím macskák ivartalanítása kiküszöböli a hererák esélyét és csökkenti a prosztataproblémák kockázatát.

Általában az ivartalanított macskák egészségesebben, hosszabban és boldogabban élhetnek.

8.Add meg a cicáknak privát, személyes terüket 

A saját terület nagyon fontos a macskák számára, különösen, ha más háziállatokkal közös háztartásban élnek. Egyes macskák barátságosak és ‘társasági lények’, de a legtöbb macska természeténél fogva független.

Szükségük van egy privát térre, ahol elbújhatnak és biztonságban érezhetik magukat.

Az azonos házban élő macskák közötti versengés az egyik leggyakoribb oka a viselkedési problémáknak (mint például az alomtálcán kívüli széklet- vagy vizeletürítés).

Minden macskának saját teret kell biztosítani, beleértve egy külön almot, etetőállomást, valamint külön játék- és alvásterületet.

Záró gondolatok

Reméljük, hogy a fenti tippek sok jó tanáccsal szolgáltak a Cicákkal kapcsolatban!

Ha Te is nagy rajongója vagy ezeknek a kisállatoknak, látogass el a Cat Museum-ba, ahol nem csak cicákkal, de rengeteg érdekes programmal is találkozhatsz. Sok szeretettel várunk!